
بنزین سوپر بهتر است یا بنزین معمولی ؟
برای چه خودروهایی بنزین سوپر لازم است بزنیم ؟
نکات مهمی را در مورد تفاوت بنزین معمولی با سوپر را بخوانید . همچنین در آخر در مورد چرا نباید باک را تا ته پر کنید هم توضیحاتی داده شده است . حتما بخوانید که بسیار جالب و آموزنده میباشد.
مجله تالاب: استفاده از بنزین سوپر یا معمولی یکی از دوراهی هایي است که رانندگان را هنگام نزدیک شدن به پمپ بنزین، مردد می کند. از مقرون به صرفه بودن بنزین معمولی که بگذریم، بنزین سوپر هم تاثیراتی بسزایی روی عملکرد اتومبیل دارد.
بحث مربوط به بنزین گیجکننده هستند و به اسانی می توان فرضیاتی در مورد ان مطرح کرد که بنظر منطقی میرسند، اما وقتی آزمایشات علمی و عملی دخیل شوند، درست نبودن این فرضیات مشخص خواهد شد. برای بررسی بنزین معمولی و سوپر هم نیاز به مقدمه اي به نام شماره اکتان است.
شماره اکتان
توانایی متراکم شدن سوخت قبل از سوختن خود به خودی را شماره اکتان میگویند. به زبان سادهتر هرچه اکتان یک سوخت بیشتر باشد ان سوخت در مقابل پدیده احتراق ویرانگر مقاومتر است. یک سوخت خوب باید فقط پس از جرقه شمع مشتعل گردد و شعله احتراق ان بهصورت آرامسوز سرتاسر اتاقک احتراق را طی نماید تا انرژی مفیدی بر تاج پیستون وارد آید. شعله احتراق بهصورت یک موج از شمع شروع میشود، سپس به صورت یکنواخت تمامی اتاقک احتراق را دربر میگیرد.
اگر بخواهیم گسترش شعله احتراق را مجسم کنیم باید ان رابه موجی که در اثر برخورد یک قطره آب به سطح یک حوض به وجود می آید تشبیه کنیم؛ پس از برخورد قطره آب به سطح آب راکد حوض یک موج کوچک دایره شکل تولید میشود که هر لحظه بزرگتر میشود تا به تمامی پیرامون حوض برسد.
گسترش شعله احتراق به این شکل سبب برخورد موج انفجاری یک دست، قوی و یکنواخت بر تاج پیستون می گردد. حال چنانچه قطرات متعددی بر مناطق مختلف سطح آب حوض برخورد نماید امواج دایرهاي شکل متعددی در مراحل گوناگون تولید میشود که پس از گسترش و رشد به یک دیگر برخورد می کنند و بر هم اثر متقابل می گذراند و گاه هم دیگر را خنثی میکنند.
امواج احتراق ویرانگر درست به مانند امواج سطح چنین حوضی می شوند: در مراحل مختلف تولید شده و آثار متقابل بر هم اعمال می کنند و یک دیگر را خنثی می کنند. دراین حالت فشار داخلی اطاقک احتراق همراه با ارتعاشات زیان بار بالا می رود و دمای زیاد، انرژی مکانیکی موتور را اتلاف می کند.
در صورتی که سوخت از اکتان صحیحی «مطابق با نظر سازنده و نسبت تراکم موتور» برخوردار نباشد زودتر از زمان مقرر محترق گشته و قبل از رسیدن پیستون به نقطه مرگ بالا و همچنین قبل از جرقه شمع مشتعل می شود که عواقب این امر پر واضح است.
تفاوت بنزین سوپر با نوع معمولی
تفاوت بنزین سوپر با معمولی در شماره اکتان ان بوده که در نوع معمولی ۸۷ ودر سوپر ۹۵ است. اکتان بالاتر یعنی انفجار در فشار بالاتر، یعنی بنزین سوپر دیرتر از بنزین معمولی منفجر می شود.
هر اتومبیل با توجه به نوع موتور خود، نیازمند بنزینی با اکتان متفاوت است که در دفترچهي راهنمای ماشین بدان اشاره شده است.دانستن شماره اکتان مناسب و استفادهي ان در هنگام سوختگیری امری مهم است که سبب استفادهي بهینه از موتور و افزایش عمر مفید ان میشود که توجه به این نکته در مورد خودرو های با اکتان بالا ضرورت بیشتری مییابد، زیرا اگر به خودرویی که به بنزین معمولی احتیاج دارد، بنزین سوپر زده شود فقط از توان ماشین کاسته می شود ولی اگر به خودرویی که به بنزین سوپر احتیاج دارد، بنزین معمولی زده شود، هر بار قبل از رسیدن پیستون به بالاترین نقطه در سیلندر، بنزین اشتعال پیدا کرده و پیستونی راکه هنوز حرکت سر بالایی خودرا کامل نکرده به پایین می راند.
نتیجهي ان؛ فشار به مجموعهي پیستون، شاتون، میللنگ و سوپاپهاست و طبق معمولً با صدای خشنی همراه است و عدم توجه به این مورد در دراز مدت سبب آسیب به موتور و کاهش عمر مفید ان میشود.
گروه خودرو تالاب : نکته مهم در خودرو های جدید و مخصوصا موتورهای با پایه گازسوز این است که انها با بنزین سوپر بهتر کار می کنند، بنابر این وقتی شما به خودرویتان بنزین سوپر می زنید احساس شتاب بالاتر به سبب افزایش قدرت انفجاری و بهرهوری بیشتر در عملکرد موتور را شاهد خواهید بود.
چه نوع بنزینی را بیشتر استفاده کنیم؟
با توجه به پايين بودن كيفيت سوخت موجود در كشور و بالاتر بودن قيمت بنزين سوپر و اينكه موتور تمام خودروهاي سواري در حال حاضر در ايران بر مبناي بنزين سوپر با اكتان ۹۵ طراحي شدهاند «بجز پيكان»؛ بنابراين استفاده از بنزين با اكتان بالا بهتر است و استفاده از بنزين معمولي با اكتان ۸۷ در دراز مدت خسارات جبران ناپذيري به موتور ماشین وارد مينمايد.
*موقعیت جغرافیایی را در نظر بگیرید «موثر بر شماره اکتان»
در استان تهران كه بسيار بالاتر از سطح درياست«یعنی سوخت دیرتر دچار خودسوزی می شود» استفاده از بنزين معمولي بهتر است و برعکس در شهرهاي شمالي ايران كه همسطح دريا هستند استفاده از بنزین سوپر توصیه میشود.
نکته: اگر ميخواهيد از بنزين معمولي استفاده كنيد بهتر است كه به ازاي هر ۳۰۰۰ كيلومتر از محلول پاككننده انژكتور استفاده كنيد تا هميشه سوزنهای انژكتور خودروي شما تميز باشد.
چرا نباید باک بنزین خودرو را کاملا پر کنیم؟
زمان کافی بودن مقدار بنزین را نازل تشخیص میدهد و بدلایل ایمنی و فایده برای فیلتر جذب بخار سوخت «کنیستر»؛ جریان بنزین را متوقف می کند.
در حالیکه اکثر مردم از وجود کنیستر در سیستم سوخت اطلاع ندارند، کنیستر نقش بسیار مهمی در سیستم سوخت ماشین بازی می کند.
در انگلیسی از کلمه گاز بعنوان کوتاه شده کلمه گازولین «بنزین» استفاده میکنیم. در حالیکه در تعریف یک ماده در حالت گاز، هرگز مایع نیست. بنزین بخاری تولید می کند که قابلیت انفجار دارد، سمی و بسیار فرار است. نشان دادن یک ابر از بخار نیز بسیار سختر از نشان دادن یک گودال از بنزین است. زیرا در حالت ابری غیرقابل دیدن است، اما بسیار خطرناک تر است.
قبلا در باکهای بنزین به گونه اي بود که برای جلوگیري از جمع شدن بخار بنزین، بخار بنزین میتوانست از ان خارج شود. اگر چه برای ایمنی اتومبیل لازم بود، اما اثرات زیانباری برای محیط زیست داشت. این بخار بنزین یکی از مهم ترین عوامل آلودگی هوای شهرها و شرایط بد هوایی در روستاها است.
خوشبختانه، خودرو های امروزی راه حل بهتری برای مشکل بخار بنزین دارند و این راه حل چیزی نیست بجز فیلتر بخار بنزین «کنیستر». کنیستر مانند فیلتر آکواریوم با کربن پر می شود و بطور پیوسته بخار را بررسی می کند.
درصورت وجود بخار بنزین، این بخار را دوباره به سامانه سوخت رسانی وارد می کند تا به داخل موتور رفته و بسوزد. بنزین مایع تاثیرات ویرانگر زیادی بر روی کنیستر دارد. تا جاییکه بعد از مدتی کنیستر غیرقابل استفاده می شود و هزینه تعمیر کنیستر نیز بالا است. البته میتواند از خراب شدن کنیستر جلوگیري کرد.
هنگامیکه نازل پمپ بنزین جریان بنزین را قطع کرد، به پر کردن باک ادامه ندهید
راه های زیادی برای غلبه بر متوقف کردن جریان بنزین توسط نازل وجوددارد. عده اي از مردم دوباره بر روی دستگیره نازل فشار می آورند تا دوباره بنزین داخل باک شود و نازل متوقف شود. اینکار را تا پر شدن کامل باک انجام میدهند.
بعضی دیگر نازل را تا گردنه فیلتراز باک خارج می کنند تا نتواند جریان بنزین را قطع کند. هردو را میتواند منجر به ورود بنزین به داخل کنیستر و ریختن بنزین بر روی زمین گردد.
ریخته شدن بنزین خطرات زیادی دارد و ایستگاه های پمپ بنزین سعی می کنند تا از اینکار پیشگیری کنند. پر کردن باک ماشین موجب می شود که بنزین بر روی لباس راننده و زمین ریخته شود. کمترین ضررش، بوی بنزین گرفتن لباس راننده و بیشترینش میتواند آتش سوزیهای گسترده باشد.
شما نمیتوانید بطور معمول باک بنزین خودرا لبالب کنید. زیرا نازل پمپ بنزین در زمان مناسب جریان بنزین را قطع می کند. هر چند راههایی برای پر کردن کامل باک بنزین وجود دارند، اما اینکار به هیچ وجه توصیه نمیشود.
گرداوری :تالاب
گرداوردی مطلب مورد نظر توسط:علی نادری