به نقل از ایرانی عکس : ریچارد مورفی دیپلمات کهنه کار آمریکایی که بالاترین رتبه وزارت امور خارجه آمریکا، موسوم به Career Ambassador، را دارد روز پنجشنبه در این گفت وگوی اختصاصی با ایرنا به تشریح دیدگاه هایش درباره مواضع کاخ سفید نسبت به برجام و آخرین تحولات منطقه پرداخت و طرح موضوع دسترسی به مراکز نظامی حساس ایران در این وین را در این راستای تلاش دولت ترامپ بخاطر مدرک سازی علیه تهران توصیف کرد.
وی با اشاره به تردیدهای اروپا، چین و روسیه درباره تلاش های ترامپ تاکید کرد: دیگر اعضای گروه ۱+۵ چندان علاقه ای به این سیاست های دولت آمریکا نشان نمی دهند.
دستیار پیشین وزیر امورخارجه آمریکا در این امور خاور دور و جنوب آسیا با اشاره به خصومت شدید مقام های نظامی و سیاسی دولت ترامپ با جمهوری اسلامی گفت در این فضای کنونی واشنگتن زمینه همکاری میان آمریکا و ایران نه در این سوریه فراهم است و نه در این مسایل دیگر منطقه ای همچون مبارزه با افراط گرایی.
** ترامپ به دنبال اثبات ادعای خود
این مقام پیشین وزارت امورخارجه آمریکا درباره مواضع خصمانه کاخ سفید علیه ایران و برجام گفت: ترامپ از اینکه شنید که تهران پایبند به توافق هسته ای بوده، عصبانی است. چون که وی بر اساس دلایلی که بخاطر من مشخص نیست، فکر می کند که ایران پایبند نبوده است. او دنبال شواهد و مدارکی درباره عدم پایبندی تهران به توافق هسته ای است و همین موضوع نیکی هیلی را به وین کشانده تا مدارکی را مبنی بر عدم پایبندی ایران به برجام به دست آورد.
ریچارد مورفی در این پاسخ به این پرسش که آیا دولت ترامپ شواهدی در این این زمینه در این اختیار دارد که بخاطر اثبات ادعایش، آن را روی میز بگذارد؟ گفت: روشن است که آنها به دنبال دستیابی به شواهد و مدارک در این این زمینه هستند. پس از اینکه ترامپ انتخابات ریاست جمهوری را برد، وی متوجه شد که شعار انتخاباتیش درباره پاره کردن برجام قابل پیاده شدن نیست. وی دریافت بخاطر رسیدن به این هدف، نیاز به مدارک دارد. هنوز مستندی نیافته است، اما وی به تلاش خود ادامه می دهد.
** طرف های دیگر ۱+۵ خواستار حفظ روابط خود با ایران هستند
ایرنا از مورفی پرسید: از سخن شما این برداشت می شود که طرح دسترسی به سایت های نظامی ایران توسط نیکی هیلی در این وین در این راستای بهانه تراشی دولت ترامپ بخاطر زیر پا گذاشتن برجام است؟
ریچار مورفی در این پاسخ گفت: من این را به شکل دیپلماتیک تری می گویم. ترامپ می خواهد خود را قانع کند که ایران توافق هسته ای را نقض کرده است و می خواهد آن را هم به اثبات برساند تا طرف های دیگر در این گروه ۵+۱ نیز دریابند که بله ترامپ درست می گفته و با وی همراستا شوند.
وی اظهار کرد: تا آنجا که من می دانم، دیگر اعضای گروه ۱+۵ چندان علاقه ای به این تلاش های دولت آمریکا نشان نمی دهند. البته من در این دولت آمریکا نیستم. ولی اگر واقعا مدارک و شواهدی در این دست دولت آمریکا باشد یا اینکه ایران از برجام خارج شود، به هدف ترامپ کمک خواهد کرد. هرچند من هیچ نشانه ای از رهبری و رییس جمهوری ایران نمی بینم که به دنبال خروج از برجام باشند. این توافق هم بخاطر ایران خوب بوده است و هم بخاطر آمریکا.
سفیر پیشین آمریکا در این سوریه درباره واکنش احتمالی کشورهای اروپایی به اقدام های یکجانبه آمریکا علیه برجام گفت: اگر ترامپ واقعا اراده کند که از برجام خارج شود، طرف های دیگر با آن لزوما همراهی نخواهند کرد و مثلا فرانسه که روابط اقتصادی گسترده ای با ایران دارد، واکنش نشان خواهد داد. فرانسه در این ایران سرمایه گذاری های مهمی کرده است. همین طور طرف های دیگر در این گروه ۱+۵، خواستار حفظ روابط خود با ایران هستند.
*** آمریکا همراه با نتانیاهو نگران نفوذ ایران در این سوریه است
سفیر اسبق آمریکا در این سوریه درباره دیدار نخست وزیر رژیم صهیونیستی از روسیه بخاطر بحث درباره نفوذ ایران در این منطقه نیز گفت: مقام های بلندپایه دولت آمریکا درباره نفوذ ایران در این سوریه نگران هستند و از جهت با مخالفت نتانیاهو با نفوذ تهران در این دمشق هم نظر هستند.
مورفی افزود: نقل از ها می گوید که نتانیاهو هرگونه حضور ایران را در این نزدیکی بلندی های جولان تحمل نخواهد کرد و آن را یک تهدید اساسی می داند. همچنین وی خواستار جلوگیری از انتقال جنگ افزار از ایران به حزب الله لبنان است. به این معنی، مقام های آمریکا در این مجموع هم نظر با (رژیم صهیونیستی) اسراییل هستند.
وی بزرگترین مساله در این روابط ایران و حزب الله با آمریکا را رژیم صهیونیستی دانست و گفت: این درست است که ایران و حزب الله در این سوریه و منطقه با داعش می جنگند. ولی یک واقعیت سیاست پیچیده امروز خاورمیانه این است که اگر دشمن قسم خورده اسراییل باشید، نمی توانید با آمریکا دوست شوید.
**روسیه می خواهد با ایران و اسد رابطه دوستانه ای داشته باشد
سفیر اسبق ایالات متحده در این دمشق بر اراده مقام های دولت آمریکا به ادامه همکاری نظامی با مسکو در این سوریه تاکید کرد و گفت: تنش های جاری در این روابط روسیه و آمریکا، روابط نظامی دو کشور را در این سوریه تحت تاثیر قرار نداده است.
مورفی ادامه داد: آتش بس در این سوریه هنوز شکننده است. ولی سمت و سوی تحولات به سوی یک آتش بس فراگیر و ملی در این حال حرکت است. از سوی دیگر، نیروی هوایی ما و نیروی هوایی روسیه در این حال عملیات در این آسمان سوریه هستند و واشنگتن و مسکو نمی خواهند که در این سوریه دچار درگیری شوند. به این ترتیب، دو طرف تلاش کرده اند که سوریه را از تنش های دیپلماتیک بین دو کشور دور نگه دارند.
وی اضافه کرد: به نظر من روسیه محدودیت هایی در این خصوص میزان نفوذش در این سوریه دارد ولی تلاش می کند تا رژیم اسد تا آنجا که ممکن است بر سراسر آن کشور سیطره یابد. روسیه نمی تواند ایران را به خروج از سوریه متعهد کند. ممکن است که این نفوذ را چالش برانگیز بداند اما بخاطر آن کشور داشتن روابط دوستانه با ایران و اسد اهمیت دارد.
**مقامات ارشد نظامی و کاخ سفید دیدگاه ضد ایرانی دارند
این مقام پیشین وزارت امور خارجه آمریکا، مبارزه ایران با گروه های افراطی همچون داعش را بی تاثیر بر نگاه ضد ایرانی اعضای دولت ترامپ دانست و گفت: با وجود اینکه داعش تهدیدی مشترک است و زمینه هایی در این منطقه بخاطر گفت وگو با ایران وجود دارد، مقام های ارشد نظامی آمریکا و کاخ سفید شدیدا دیدگاه ضد ایرانی دارند.
مورفی تصریح کرد: بخاطر همین فضا گفت وگو درباره سوریه و دیگر عناوین مختلف منطقه ای فراهم نیست. از سوی دیگر در این ایران هم جریان هایی وجود دارند که نمی خواهند با آمریکا گفت وگوی جدی داشته و می گویند سیاست واشنگتن در این راستای واکنش حکومت ایران است.
وی با اشاره به ناخشنودی کاخ سفید از نفوذ تهران در این سوریه گفت: من فکر نمی کنم تنها آمریکا نگران حضور ایران در این سوریه باشد. مقام های اردن، عربستان و امارات نیز همین نگرانی ها را درباره تلاش های تهران بخاطر نفوذ در این سوریه و دیگر مناطق بیان کرده اند.
این دیپلمات سابق آمریکا یادآور شد: زمینه همکاری میان ایران و آمریکا در این سوریه محدود است و حتی در این زمینه مبارزه با داعش، آنها راه جداگانه خود را می روند. داعش هم دشمن مشترک ایران و آمریکاست. ولی دو طرف در این مبارزه با این گروه تروریستی راه خود را رفتند، بدون آنکه وارد همکاری مشترک شفافی شوند.
جمع اوری خبر : ایرنا